torstai 13. syyskuuta 2018

Fransiskaanimaallikot Suomessa 70 v.

Kuluva vuosi on tärkeä virstanpylväs fransiskaanien kolmannelle sääntökunnalle Suomessa. Kaikki alkoi vuonna 1948 ensimmäisten jäsenten annettua lupauksensa Helsingissä. Henkilökohtaisista ja käytännöllisistä syistä oli luonnollista liittyä Luoteis-Saksan provinssiin, johon olemme kuuluneet tähän päivään asti.

Pyhä Franciscus Assisilainen (1181-1226) laati säännöt veljilleen (I sääntökunta), sisarilleen (II sääntökunta) sekä maallikkoseuraajilleen (III sääntökunta), jotka kaikki toteuttavat fransiskaanista kutsumustaan omilla tahoillaan. Suurin osa maailman fransiskaanimaallikoista kuuluu OFS (Ordo Franciscanus Saecularis) -fraterniteetteihin eli yhteisöihin, joiden jäsenet elävät spiritualiteettinsa mukaista kutsumustaan omassa työssään, naimisissa tai naimattomina sekä palvellen kirkkoa ja lähimmäisiään maailmassa. Suomen yhteisö on Euroopan ja koko maailman pienimpiä, mutta on siitä huolimatta varsin elinvoimainen.

Fransiskaanimaallikkojen perustoimintaan kuuluvat säännölliset tapaamiset, kokoukset ja kaikille avoimien opintopiirien pitäminen. Hiljentymispäivät, retriitit ja aktiivinen osallistuminen kirkon liturgiseen elämään ovat niin ikään tärkeitä hengellisen elämän peruspilareita - tietenkään iloista mieltä ja huumoria unohtamatta.

Juhlavuotemme tähänastiset päätapahtumat ovat olleet piispanmessu Helsingissä Pyhän Marian kirkossa 28.8. sekä sen jälkeen järjestetty valokuvanäyttely ja kahvitilaisuus (kuvassa vasemmalla). Vuosi huipentuu ekumeeniseen Franciscus-viikonloppusymposiu-
miin Raumalla 6.-7.10. Siellä sijaitseva Pyhän Ristin kirkko oli fransiskaaniluostarin pyhättö keskiajalla. Rauman Franciscus-talossa järjestetään näyttely ja konsertti. Sekä luterilainen että katolinen messu ovat peräjälkeen sunnuntaina 7.10. "Sääntökuntaekumeniaakaan" emme ole unohtaneet, sillä katolisen messun viettää dominikaaniveli Gabriel Salmela OP; näin dominikaanien ja fransiskaanien veljellinen yhteys tulee kauniisti esille. 

Tervetuloa kaikki Raumalle kanssamme. Pax et bonum!
              
Marko Pitkäniemi OFS,
yhteisön esimies

Kuvat: Elias Hämäläinen OFS nov