perjantai 19. lokakuuta 2018


I n   m e m o r i a m

Jarno Tarkoma OFS


Tietokirjailija ja valtiotieteiden lisensiaatti, fransiskaanimaallikko Jarno Tarkoma kuoli pitkällisen sairauden uuvuttamana 67-vuotiaana 29. heinäkuuta Helsingissä. Hän suhtautui sairauteen tyynesti ja oli loppuun asti täynnä ideoita ja elämää.
    Hän toimi Helsingin yliopistolla assistenttina ja yliassistenttina ennen siirtymistään yksityisyrittäjäksi ja tietokirjailijaksi mm. IT-alalle.
    Vuosina 1982-1984 hän oli ensimmäisten joukossa toteuttamassa kaupallista 3D-tietokonegrafiikkaa Suomessa. Hän sai vuonna 1988 Jyvässeudun myöntämän Tietotekniikan Kansallisen Suurpalkinnon kehittämästään uudesta optisesta merkkien tunnistusmenetelmästä (OCR).
    1990-luvulla Tarkoma oli internetin hyödyntämisen edelläkävijöitä. Hänen oma verkkopalvelunsa pyöritti pitkään hyvin suosittua ilmaista suomi-englanti sanakirjapalvelua. 
    Tarkomalla oli kyky nähdä teknologian kehittyminen ja sen mahdollisuudet digitaalisten palvelujen toteuttamisessa ja taito kiteyttää tämä teoksissaan, joita syntyi useita.
    Hän oli laaja-alaisesti ja syvällisesti renesanssin henkeen kiinnostunut kaikesta taiteista ja uskonnoista luonnontieteisiin.
    Katolilaisena ja fransiskaanimaallikkona hänen mielenkiintonsa kohdistui Franciscus Assisilaiseen, jonka nöyryys ja voima Kristuksen seuraamisessa tekivät häneen vaikutuksen.
Tarkoma kirjoitti fransiskaanisuudesta: ”Fransiskaanisuus on Kristuksen työväline, jonka tulee kehittyä vastaamaan ihmiskunnan muuttuvia kiusauksia ja ongelmia.”
    Tarkoma oli perhekeskeinen ja välittävä ihminen, joka kuunteli ja neuvoi. Eläkkeellä hän vietti paljon aikaa lasten ja lastenlasten seurassa.

Marjatta Tarkoma
Jarno Tarkoman puoliso, OFS