tiistai 9. lokakuuta 2018

"Maalikkofransiskaani juhliva merk- vuottans Raumal"

Meille suomalaisille fransiskaaneille Rauma on historiallisesti tärkeä kaupunki. Paikkakunnalla nimittäin sijaitsi keskiajalla fransiskaaniveljien konventti. Vanhassa Raumassa sijaitseva Pyhän ristin kirkko onkin rakennettu 1500-luvun alkupuoliskolla kyseisen yhteisön pyhätöksi. Siksi olikin erityisen merkittävää, että saatoimme juhlia 70-vuotista taivaltamme Suomessa juuri Raumalla yhdessä luterilaisten sisarustemme kanssa.

Kaksipäiväistä juhlasymposiumia vietetettiin kauniissa syyssäässä viikonloppuna 6. - 7. 10. Lauantaina ohjelmaan kuului maallikkofransiskaanien historiaa esittelevän valokuvanäyttelyn avaaminen, yhteisön esimiehen Marko Pitkäniemen OFS urkukonsertti ja kirkossa järjestetty kompletorium. 
Sunnuntai oli juhlien pääpäivä ja silloin vietettiin myös sekä luterilaista että katolilaista messua. Jälkimmäisen toimitti dominikaaniveli Gabriel Salmela OP. Raumalaisten
isäntiemme kutsusta myös katolilaiset fransiskaanit osallistuivat luterilaisen messun avustamiseen. Samassa ekumeenisessä hengessä kokoonnuttiin myös yhteen
keskustelemaan ja juomaan kirkkokahvit. Isäntämme ja emäntämme Taneli Ala-Opas ja Riitta Granroth esittelivät meidät raumalaisille ja veli Marko kertoi kuulijoille, keitä me oikein olemme ja mihin uskomme.

Paikallinen media oli kiinnostunut fransiskaanien vierailusta Raumalla, kuten saatoimme huomata maanantaina ilmestyneestä Länsi-Suomen jutusta. Onnitteluita merkkivuotemme johdosta saimme myös Franciscus Sällskapetilta ja anglikaanisilta tertiaareilta. Kiitos heille muistamisesta! 

Pax et bonum.


Teksti: Risto Mantovani OFS ja Elias Hämäläinen OFS nov; kuvat: Risto Mantovani